Ismert, kedvelt, tiszteletnek örvendő személyiségek idézik fel az egykori otthon tűzhelyét, a gyermekkor kedves ételeinek ízeit, az anyai gondoskodás és szeretet megannyi, ételben és étkezésben megnyilatkozó kifejezését. A vasárnapi ebéd hangulatához illeszkedő műsor a családi összetartozás élményét erősíti és megidézi az ország legkülönbözőbb tájegységeinek gasztronómiai hagyományait. A vasárnap delente jelentkező műsorban vendéglősök és neves éttermek vezetői és vendégei is szerepelnek.
Adás információk:
Archívum: hallgassa meg!
Elhangzott: 2024.04.07. 14:04
Bukovicsné Kati néni mesél a régi és jelenlegi zalai receptekről
Szerkesztő: Pál Amanda
Tudják mi az a kukorés? Hogyan készül a karamell krémes hatlapos? Milyen apró trükkök vannak, hogy puha és egyenletes legyen? Több húsvéti sütemény receptjét mesélte nekünk Bukovicsné Kati néni a zalai Sormásról.
2024. május 19. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Pál Amanda |
2024. május 12. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Aki már formálja a konyhafőnökök "krémjét"
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Nemrég kerül be a világ 100 legjobb séfje közé. Ő a harmadik magyar, akinek ez sikerült. Amikor annak idején dolgozóként belépett egy gyorsétterembe, valószínűleg kevesen jósoltak volna neki ilyen jövőt. Szereti azokat az alapanyagokat, amelyek egyedi - szavai szerint emberi – arcot adnak az ételeknek. mai napig dolgozik benne a gyermekkori emlék: megbecsüli azt, ami az asztalra kerül. Üdvözlöm Önöket, én Nagy György András vagyok. Beszélgető és főzőtársam pedig Tóth Szilárd.
|
2024. május 05. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Máténé Mária a zalai Sormásról mesél a régi szokásokról és ételekről
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Több mint 50 "lakodalmat főzött" meg a zalai Sormáson élő Máténé Marika. Nemcsak a közösségi főzés örömeiről mesélt nekünk, hanem a régi szokásokról és a hagyományos ételekről is. |
2024. április 28. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje A nyitott kuckó: a tanulható életöröm
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...A Tulipánkuckó gazdája azt írja magáról: „Édesanyámtól, nagymamámtól tanultam, akik nagyon szorgalmas nagy teherbírású asszonyok voltak, sürögtek-forogtak a háziasszonyi szerepben” Azt is megfogalmazhatná – a közismert filmjelnetet átalakítva, hogy a „tésztát is tésztával eszem”, de valójában sokkal többről van szó. Önfenntartó életmód, egészséges táplálék valamint a kétkezi munka, amely örömet okoz annak, aki végzi, és annak, aki az eredményét fogyaszthatja. Úgy, hogy az egészben egy autóbaleset játszott meghatározó szerepet... Beszélgetőtársam ma Kakuk Zsuzsa!
Fotó: tulipankucko.hu |
2024. április 21. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra - Sára-Gulyás Gyöngyvérrel beszélgettünk
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Hogyan készül a jó bonbon, az igazi trüffel és milyen ízű valójában a kakaó - ha frissen kikerül az ültetvényről és nem desszertként esszük, hanem egyfajta fűszerként, hozzávalóként használjuk fel a konyhában? Sára-Gulyás Gyöngyvérrel, a Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra megálmodójával beszélgettünk. |
2024. április 14. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szakmáját a szeretet mozgatja...
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Szaktanár, egyetemi oktató, szakújságíró, szaktanácsadó, étteremkritikus. Gasztronómiai- és borakadémiák tagja. Ez nem egy csapat, hanem egyetlen ember. Olyan, aki örül annak, hogy ma a médiában mutatott kép miatt divattá is lett a vendéglátás, ugyanakkor tudja, hogy ez a tükör torzít, mert nem mutatja meg milyen munka van a tényleges teljesítmény mögött. Mai beszélgetőtársam: Zmák Tibor. |
2024. április 07. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Bukovicsné Kati néni mesél a régi és jelenlegi zalai receptekről
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Tudják mi az a kukorés? Hogyan készül a karamell krémes hatlapos? Milyen apró trükkök vannak, hogy puha és egyenletes legyen? Több húsvéti sütemény receptjét mesélte nekünk Bukovicsné Kati néni a zalai Sormásról. |
2024. március 31. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Széderesttől Húsvétig - Ételek és jelképek
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Botanikai, kertészeti kultúrtörténeti témákban publikál. Címzetes egyetemi docens, Vácrátóton ország legfajgazdagabb élőnövény-gyűjteményénél kurátor. Legsikeresebb munkájának azt a könyvét tartják, amelynek címe a Biblia növényei. Ezt folytatta a szentírás ételeinek feldolgozásával. Üdvözlöm Önöket, Nagy György András vagyok! Fráter Erzsébettel abban maradtunk, hogy egy hagyományos széder este, azaz tulajdonképpen az utolsó vacsora menetrendjét követve jutunk el a mai Húsvétig. Ha beleképzelték magukat a helyzetbe, ahogy a Mester tanítványaival megérkezik az étkezésre vánkosokkal berendezett tágas emeleti terembe, akkor következik a gyertyagyújtás, az áldásmondás- tehát az ünnep megszentelése- és az első pohár bor. |
2024. március 24. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje A régi és a mai húsvéti ételekről Szabóné Marika néni mesél - a Zala vármegyei Sormásról
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Milyen szalalkális pogácsa, a tejes bableves, és hogyan készül egy legendás száz éves recept alapján a nápolyis szelet? Megtudhatjuk a Zala vármegyei Sormáson élő Szabóné Marka nénitől, akivel a régi és a mai húsvéti ételekről beszélgettünk. |
2024. március 17. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Sajt, Svájc, Mónosbél - az a fontos, ami összeköt
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Eddig kétszer nyerte el az Év sajtkészítője címet Magyarországon. Annak idején Svájcban szülőföldje gasztronómiáját népszerűsítette. Hite szerint nem véletlen, hogy rátalált a bükki hegység délnyugati lejtőjén élete mostani helyszínére, és az itteniek által darázskőnek nevezett mészsziklákból fakadó bővizű forrásokra. Sok nyelvész szerint az azokat kiaknázó malmokról kapta a település a nevét, s lett később eltorzulva Mónosbél. Üdvözlöm Önöket, Nagy György András vagyok. Mai beszélgetőtársamat, Sándor Tamást útközben értem el.
Kép a sajtműhelyből ( Fotó: Páczai Tamás) |