2025. május 11. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A zöld veltelini arcai - beszélgetés Varga Tamás, soproni és Ludányi Gábor, mátrai borásszal
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Mi mindenre képes a zöld veltelini szőlőfajta?
Ezt a témát járjuk körbe két fiatal, elkötelezett borásszal, akik számára meghatározó ez a szőlőfajta. A budai Nyitott Műhely nevű kulturális központban Varga Tamással, a soproni Steigler Pince borászával, valamint Ludányi Gáborral, a mátrai Gobri Pince tulajdonos-borászával fejtegettük a zöld veltelini titkait és ismerkedtünk a fajta megannyi arcával...
----
fotók: Steigler Pince; GoBri Pince (Vető Gábor); Borsmenta magazin
|
2025. május 04. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Hogyan kell koreai módra főzni? Beleznay Katalinnal ezt járjuk körül.
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...Milyen alapanyagok, technológiák, ízvilág jellemzi ezt a távol-keleti konyhát? Beleznay Katalin több mint két évtizede foglalkozik ennek az ázsiai országnak a kultúrájával, és a főzőtanfolyamok vezetőjeként már 2018 óta tanítja az érdeklődőket a koreai fogások fortélyaira. A budapesti Koreai Kulturális Központ tankonyhájában először abba hallgattunk bele, milyen feladatot kaptak aznap a résztvevők.
|
2025. április 27. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Aki rákapott a gasztronómia ízére - avagy a jó pacal titka
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Közíró, jogász, politológus; a magyar sorskérdések elemzője – vagyis Borbély Zsolt Attila. Gasztroblogger, étteremkritikus, bortudor; a minőségi finomságok kedvelője azaz Dorozsmai Endre. Egy televízióban ezek után villódznának a fények, írásban óriásira ugrana a betűméret, egy kereskedelmi rádióban jönne a dobpergés, majd annak kikiáltása, hogy a két személy ugyanaz! Ám erre semmi szükség, hiszen akik ismerik a munkásságát -és igen sokan vannak ilyenek- azok tudják; ráadásul a nyilvános önleleplezést már egy jó ideje meglépte. Beszélgetőtársamat aradi otthonában hívtam fel. |
2025. április 20. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás FetKkert Kávézó és reggeliző
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Kevés szabadidős dolog jobb annál, minthogy elmegyünk egy megfizethető, szerethető kis kávézóba a barátainkkal vagy a családunkkal és egy jó kávé, reggeli vagy ebéd mellett együtt vagyunk. Ha ráadásul prémium minőségű, hazai termékeket ehetünk és ezeket meg is vásárolhatjuk, az még jobb. De ha ezzel még leszakadó térségben élők munkáját segítjük az szinte tökéletes kikapcsolódás. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtetésével létrejött láncolat végén a budai Fény utcai piacon lévő FeteKert kávézó van, ahol Barta Beatrix üzletvezetővel és Sass Gyula Leventével a Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársával beszélgettünk. |
2025. április 13. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Badacsony New Yorkban
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Váli Péterrel, majd Dr. Laposa Józseffel beszélgetünk. |
2025. április 06. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Vendég: András Tünde, a Vitéz Kürtős és az Édes Mackó cukrászda egyik alapítója
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia |
2025. március 30. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Eger lelke - avagy a szóláti olaszrizling új korszaka
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Nagy-Hatát, Kántor-tag, Csutaj – dűlők valahol 230 és 260 méter tengerszint feletti magasságban. A 13-dik században már írásban megemlített Egerszólát az 1552-es várostrom után elnéptelenedett, majd újraéledt. A borászat térképére is visszahelyezné a települést Dobos Attila, aki maga is sajátos utat bejárva úgy döntött: egy olyan vállalkozást alapít, ami a bor, a gasztronómia és a kultúra találkozási pontja lehet.
A helyszínen járva- ahol még minden nagyon új – az Egersoul tulajdonosa lelkesen magyarázta a további terveket: az újabb épületrészektől, a tökéletes páratartalom megteremtésén át a székek színéig. Közen többször egyeztetett munkatársaival, akik a hordók körül sürgölődtek. De azért természetesen jutott időnk arra is, hogy leüljünk beszélgetni.
Fotók: Egersoul és Katolikus rádió |
2025. március 23. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Modern magyar konyha a múltban
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Az első séf híresség, akinek a mai magyar konyha ízeit köszönhetjük és akinek főztjét a legenda szerint Ferenc József is megkóstolta és az írónő, akinek receptgyűjteményéből a két világháború között szinte mindenki főzött. György Sándor történésszel beszélgettünk. |
2025. március 16. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás 10 éves a Szekszárd Palack
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Az idén 10 éves Szekszárd Palack kapcsán beszélgetünk Sebestyén Csillával, id. Heimann Zoltánnal, illetve ifj. Heimann Zoltánal, egy budapesti kávézóban, ahol a „10 Éves a Szekszárd Palack – Ünnepi Sétáló Kóstoló” elnevezésű esemény keretein belül számos szekszárdi borász mutatta be borvidéki palackos tételeit, a borokhoz illő finom falatokkal, valamint kiállítás megnyitóval fűszerezve. Az eseményen a közösség három oszlopos tagja mesélt a borvidéki közösség erejéről, annak jellegzetes, hagyományos borairól, valamint a palack születéséről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről…
----
fotók: Szekszárdi Borvidék, Szekszárd Palack Közösség - Facebook
|
2025. március 09. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A Vakok Állami Intézetének 2018 óta működő pék tanműhelyében jártunk, ahol a fiatalok keze alól finomabbnál finomabb kenyerek, péksütemények kerülnek ki.
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia |