2025. március 21. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Élményhajózás Szarvason és jótékonysági fogorvoslás Ugandában
Szerkesztő: Pozsgai Nóra |
2025. március 07. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Amikor Szent Margit utódai a sarkukra álltak -- avagy hogyan cselezték ki a középkori jogrendet a margitszigeti apácák a török időkben?
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Nemrég a margitszigeti domonkos apácakolostor utolsó időszakáról írt érdekes tanulmányt egy fiatal középkor-kutató, és ezzel elnyerte a Kubinyi András Középkortudományi Alapítvány díját.
Vendégünk Orsós Julianna középkor-kutató, a HUN-REN OSZK Fragmenta et Codices kutatócsoport tudományos munkatársa. Specialitása a középkori jogtörténet és a középkori német nyelvű szövegek tanulmányozása.
|
2025. február 21. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Busó udvar, Busó Múzeum, Mohács
Szerkesztő: Pozsgai Nóra |
2025. február 07. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Élő tót hagyomány Csömörön
A Tót Hagyományaink Házába látogatunk
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Nem múzeum, nem skanzen, több annál: nagyanyáink hagyományait őrző, és újjáélesztő, pezsgő kulturális központ, ahol táncolnak, befőznek, sütnek és disznót vágnak, ahol fiatal és idős tanulhat és közösségben lehet. Télen kocsonya, disznótoros, mézeskalács és hajtogatott hájastészta, nyáron eper-és kajszilekvár, ősszel szilvalekvár és savanyúság készül.
Kalauzunk a Tót Hagyományaink Háza vezetője, háziasszonya, Szabó Erzsébet, a szlovák nemzetiségi önkormányzat és a díjnyertes Furmicska Néptáncegyüttes elnöke. |
2025. január 24. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Embernek röpülni boldogság...
Latinovits Zoltán emlékezete fél évszázaddal a halála után
Gajdó Tamás színháztörténésszel beszélgetünk
Szerkesztő: Pozsgai Nóra |
2025. január 10. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Schenker-Horváth Kingával, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ vezető dietetikusával beszélgetünk.
Szerkesztő: Pozsgai Nóra |
2024. december 27. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Karácsonyi Mézeskalács-falu Csömörön
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Varázslatos mesevilágba csöppen az, aki advent és karácsony idején belép a Csömöri Tót Hagyományaink Háza mézesfalu kiállítására. A hagyományőrző tájház munkatársai, baráti köre, hatalmas mézeskalács terepasztalt készített, a falu templomaival, legnevezetessebb épületeivel, és a házak között még a csömöri hév is ott zakatol – természetesen mézeskalácsból. |
2024. december 13. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Kalocsa Béla madárvonulás-kutató
2. rész
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Folytatjuk a két hete megkezdett beszélgetést Kalocsa Béla madárkutatóval, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagjával. Az előző részben többek között a fiatalkori indíttatásról, valamint híres fekete gólya-kutatásairól kérdeztem. Kiderült, hogyan másztak fel a fészkekbe fiatal tanítványaival, és milyen érdekes viselkedésmintákat figyeltek meg a fészek-kamerák segítségével. Ma pedig a madarásztáborok világmegváltó hőskoráról, érdekes külföldi kutatóutakról, meglepő úti élményekről, és a madárvonulás-kutatás legmodernebb irányáról, új szenvedélyéről: a jeladós nyomkövetésről mesél. |
2024. november 29. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Kalocsa Béla madárvonulás-kutató,
a fekete gólyák apostola
1. rész
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Fekete gólya védelmi és kutatási programja világhírű. Felmérésük, megfigyelésük, valamint fekete gólyák és ragadozó madarak jeladós nyomkövetése és sok más kutatás, valamint jelentős pedagógiai munka fűződik a nevéhez. Négy évtizedet dolgozott a vízügynél, eközben harminc évig madarászszakkört vezetett gyerekeknek Baján, így hivatásos és hobbimadarászok egész generációi nőttek fel a keze alatt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, az MME fekete gólya-védelmi programjának koordinátora. |
2024. november 15. péntek 18:04 |
|
Mester-fogás Sütődiszkosz
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...A sütődiszkosz nem mai találmány: története egyesek szerint egyenesen Mátyás királyig nyúlik vissza. Hogyan is működik ez a sajátosan magyar főzőedény, és mitől olyan varázslatos? Készítőjét, Fehér Csaba ötvös, népi iparművészt kérdeztük. Őt és alkotótársát: feleségét abai műhelyükben kerestük fel. |