2025. augusztus 17. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Cigánypecsenye mangalicából...- Hagyomány kis csavarral
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Miért vállalja fel egy 2025-ben nyílt vendéglátóhely a magyaros jelzőt? Pontosabban a hagyományok tiszteletét, legyen szó családi vagy történelmi tradícióról. Ki az, aki ebben a furcsán hullámzó, sok kockázatú világban megpróbál minden idegszálával a gasztronómiaára koncentrálni? Ha ismeri valaki Korkut Violettát, az tudja, ha ő valamit egyszer a fejébe vesz…
Nos vele beszélgettem, hol másutt, mint az éttermében (képünkön egy ottani fogás). |
2025. augusztus 10. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Csárdafesztivál augusztus 16-tól a Vörösmarty téren - beszélgetés Kovács Lázár séffel, házigazdával
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...A Csárdafesztivál nem csupán gasztronómiai, hanem kulturális élményt is kínál: a népi hagyományok, zenék és táncok bemutatása mellett a magyar ételkülönlegességeket is élvezhetjük az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként. 16-tól már várják a vendégeket a Vörösmarty térre. |
2025. augusztus 03. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Kézdy Dániel borszakértővel, borgyűjtővel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Magyar Pezsgő Napja, Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesület, Boldog Balaton, Furmint Február, Nemzetközi Aszú Nap... és még sorolhatnánk, mennyi fontos esemény és jeles nap kapcsolódik Kézdy Dániel borszakértő személyéhez, kezdeményezéséhez.
Budakalászon, a Kálvária Pincében beszélgettünk vele, ahol időről időre a nagyérdemű is részese lehet egy-egy általa tartott vagy vendégborásszal színesített borkóstolónak.
----
fotók: Kálvária Pince; Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesület; Borsmenta magazin |
2025. július 27. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Ha nyár, akkor fagylalt. Erdős Norbert és felesége, Csépányi Nóra 2012-ben nyitotta meg cukrászdáját
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...A nyárról kinek ne jutna eszébe a legfinomabb jeges édesség, a fagylalt, aminek története talán az ötezer évvel ezelőtti Kínába vezet. Magyarországra a 18. században osztrák közvetítéssel jutott el, azóta viszont nagy karriert futott be. Az utóbbi időkben minőségi ugrás is bekövetkezett a kínálatban. Ennek úttörői voltak annak a kis családi cukrászdának az alapítói, akik az Etele tér forgatagában kínálják süteményeiket és fagylaltjaikat. Erdős Norbert és felesége, Csépányi Nóra 2012-ben nyitotta meg az Erdős és Fiai cukrászdát, de Norbert a fagylalttal már több mint három évtizede foglalkozik, sőt az ország több száz cukrászának tanította is a fagylaltkészítést. |
2025. július 20. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Szereti Ön a hirtelen sütött borjúszívet?
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...A belsőségekről bensőségesen. A megosztó alapanyagokra a reakció még a szakemberek szerint is vagy zsigeri gyűlölet, vagy pedig szerelem. Miközben a hazai és a nemzetközi konyhaművészet tartópilléreiről van szó. A zenei életből és szakfordítóként ismert Szkladányi András - aki kitanulta a konyhamészárosságot – pont azért írta meg első saját könyvét, hogy a pacalt, a vesét vagy a szívet az őket megillető rangra emelje - technikai leírásokkal és kipróbált receptekkel segítve az olvasót. A Fülétől a farkáig című kötet szerzőjével stílusosan egy éttermi helyiségben beszélgettem. |
2025. július 13. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Gyógyító kenyerek - mindenmentes pékség Budán
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Mitől lesz finom egy mindenmentes kovászos pékáru? Hogyan tesz jót a szervezetünkkel, hogyan válik gyógyító étellé egy falat kenyér? Piros Pannával, a Gyógyító kenyerek pékség megálmodójával beszélgettünk. |
2025. július 06. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Palkó Borok, Abaújszántó - Palkó Gabriellával beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Abaújszántó a Tokaji borvidék nyugati szélén található. A település az előző évszázadokban komoly mezőváros volt, pezsgő élettel, sok kereskedővel, többszáz pincével.
Itt gazdálkodik a kertészmérnök Palkó házaspár, Gabriella és Norbert, közel 20 hektáros szőlőültetvényükön, klasszikus tokaji fajtákkal. Boraik rendszeresen szép eredményekkel szerepelnek a különféle nemzetközi és hazai borversenyeken. 2007 óta dolgoznak azon, hogy Tokaj nyugati terroirját minél tisztábban és komplexebben közvetítsék a fogyasztók felé.
De, nemcsak szőlővel és borral foglalkoznak, hanem átfogó gazdálkodást folytatnak, így a szántóföldi növény- vagy a zöldségtermesztés is a mindennapjaik része, miközben birtokot és a közösséget is építik egyszerre.
A házaspár hölgy tagjával, Gabriellával beszélgettünk...
-----
fotók: Palkó Borok; Borsmenta Magazin |
2025. június 29. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A tíz hektáron biogazdálkodó hajdúböszörményi kertészmérnök Földi házaspárral beszélgetünk
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...Az Ökológiai Gazdálkodók Szervezeteinek Világszövetsége szerint a biogazdálkodást négy alapelv jellemzi: a környezet megóvása, a méltányosság, a gondosság és az egészség alapelve. Az ökológiai mezőgazdaság előtérbe helyezi a növények, az állatok és a talaj természetes egyensúlyát, célul tűzi ki a mezőgazdaság és a környezet minőségének javítását, tartózkodik a szintetikus trágyák és növényvédő szerek használatától. Helyettük a terméshozam és az ellenálló-képesség növelése érdekében a természet folyamatait engedi érvényesülni.
Ezen alapelvek mentén gazdálkodik a kertészmérnök Földi házaspár, Gyula és Ágnes Hajdúböszörményben, szombatonként pedig maguk árulják szeretettel és gondoskodással nevelt zöldségeiket Budapesten, a XII. kerületben lévő biopiacon. |
2025. június 22. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Egy kibic az ételek világban - aki nem is az
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Étteremkritikus, pontosabban ajánló. Volt saját tulajdonú vendéglátóhelye, tehát ilyen szemmel is tud értékelni. Nem kötelezte el magát egyik irányzat mellett sem. Múltjában és jelenében szinte minden formában ott van a kommunikáció: írás, elemzés, közösségi médiafelületek kezelése, séfek és ételek bemutatása. Ő a Gasztrokibic – ha az eddig leírtakból még nem jöttek volna rá: Rauf Sven Tamás.
Kép: Rauf Sven Tamás önarcképe a Katolikus rádió stúdiójában.
|
2025. június 15. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Pörc - beszélgetés György Zsomborral
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Az étkezés kultúra - milyen a magyar gasztronómia most a 21. században? Több tízezer kilométer, három év és számtalan élettörténet a receptek mellett György Zsombornak, a Magyar hang főszerkesztőjének könyvében, a Pörc című kötetben. |