2025. március 30. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Eger lelke - avagy a szóláti olaszrizling új korszaka
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Nagy-Hatát, Kántor-tag, Csutaj – dűlők valahol 230 és 260 méter tengerszint feletti magasságban. A 13-dik században már írásban megemlített Egerszólát az 1552-es várostrom után elnéptelenedett, majd újraéledt. A borászat térképére is visszahelyezné a települést Dobos Attila, aki maga is sajátos utat bejárva úgy döntött: egy olyan vállalkozást alapít, ami a bor, a gasztronómia és a kultúra találkozási pontja lehet.
A helyszínen járva- ahol még minden nagyon új – az Egersoul tulajdonosa lelkesen magyarázta a további terveket: az újabb épületrészektől, a tökéletes páratartalom megteremtésén át a székek színéig. Közen többször egyeztetett munkatársaival, akik a hordók körül sürgölődtek. De azért természetesen jutott időnk arra is, hogy leüljünk beszélgetni.
Fotók: Egersoul és Katolikus rádió |
2025. március 23. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Modern magyar konyha a múltban
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Az első séf híresség, akinek a mai magyar konyha ízeit köszönhetjük és akinek főztjét a legenda szerint Ferenc József is megkóstolta és az írónő, akinek receptgyűjteményéből a két világháború között szinte mindenki főzött. György Sándor történésszel beszélgettünk. |
2025. március 16. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás 10 éves a Szekszárd Palack
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Az idén 10 éves Szekszárd Palack kapcsán beszélgetünk Sebestyén Csillával, id. Heimann Zoltánnal, illetve ifj. Heimann Zoltánal, egy budapesti kávézóban, ahol a „10 Éves a Szekszárd Palack – Ünnepi Sétáló Kóstoló” elnevezésű esemény keretein belül számos szekszárdi borász mutatta be borvidéki palackos tételeit, a borokhoz illő finom falatokkal, valamint kiállítás megnyitóval fűszerezve. Az eseményen a közösség három oszlopos tagja mesélt a borvidéki közösség erejéről, annak jellegzetes, hagyományos borairól, valamint a palack születéséről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről…
----
fotók: Szekszárdi Borvidék, Szekszárd Palack Közösség - Facebook
|
2025. március 09. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A Vakok Állami Intézetének 2018 óta működő pék tanműhelyében jártunk, ahol a fiatalok keze alól finomabbnál finomabb kenyerek, péksütemények kerülnek ki.
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia |
2025. március 02. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Cafe Memories - avagy mitől lesz emlékezetes a fekete?
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Már régóta a vendéglátásban dolgoznak, több évet éltek Ausztriában is, s miután hazajöttek, saját vállalkozásba kezdtek – ennyit árul el magáról honlapján a Radics Gábor és felesége Fedor Csilla. Pedig a gasztronómiát kedvelők körében úgy emlegetik őket, mint akik csodát tettek. Egy elsőre nem túl vonzó helyszínen és egy látszólag nagyon egyszerű profillal nyitottak meg egy helyet, amivel aztán bizonyították, hogy az "elsőre", meg a "látszólag" felülírható. A férj szenvedélye a kávékészítés, s több szakmai verseny megnyerése után úgy döntött, tudását továbbadja. Vele beszélgettem vendégei körében. |
2025. február 23. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Zalai finomságok két Nagykanizsa környékén élő "főzőasszony" konyhájából.
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Máthéné Marika és Lakatos Teri néni nemcsak a családjuk, de a saját maguk őrömére is évtizedek óta sütnek, főznek, konyhájukban nemcsak helyi, tradicionális zalai ételek készülnek. Meséltek régi esküvőkről, közös sütésekről és eltűnőben lévő ízekről. |
2025. február 16. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Casa Culinaria - több, mint kávézó
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Dr. Pance Lóránttal, az agárdi Casa Culinaria társtulajdonosával beszélgetünk. A Velencei-tó szomszédságában lévő kis kulináris műhely nemcsak a testnek, de a léleknek is kínál táplálékot, hiszen komoly közösségformáló szerepet töltenek be a tó környékiek életében. Lóránttól megtudhatjuk, hogy mitől is több ez a hely, mint egy kávézó, hogy milyen finomságokat találhatunk a polcaikon, és hogy milyen kulturális programokat kínálnak vendégeiknek… |
2025. február 09. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Szakács Zsolt és Szakácsné Arrós Izabella sajtkészítő, gazdálkodó házaspárral beszélgetünk.
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...A tanyán élő, gazdálkodó sajtkészítő házaspár kézműves sajtjaival a hazai legjobb 150 termelő között van.
A zenei szerkesztő: Máry Szabó Eszter
|
2025. február 02. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Ínyencségek: pohárban, tányéron, lemezjátszón - Kalauzunk: Németi Sándor
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...„Világhírű borok és pincészetek, kígyózó teraszos szőlőföldek, ezeréves várromok, impozáns gyönyörű apátságok és hangulatos kisvárosok” - így ír viszonylag új felfedezettjéről, az ausztriai Wachau-völgyről a hegy levének az az okleveles kóstolója és szakértője, aki Kolozsvárról indult és eredetileg balettművészként, koreográfusként ismerhette meg őt a közönség. Németi Sándor 12 esztendeje rendszeresen publikál borról, ételekről – ideértve az elkészítést is – valamint kultúráról. Néhány évvel ezelőtt már találkozhattak vele a Katolikus rádió hallgatói. Mostani beszélgetésünkben az osztrák tájaktól eljutunk egészen a ritka lemezek világáig! Hogy hogyan? Hallgassanak minket!
Kép: Németi Sándor a Katolikus rádió stúdiójában |
2025. január 26. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Beszélgetés Kovács Alfréd váci cukrásszal, akinek Mákvirág nevű tortája lett 2024-ben az Ország Tortája
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...2024-ben Magyarország Tortája a Mákvirág lett. Alkotója, Kovács Alfréd, akinek a torta ízei a mákos tésztát, a kerti bogyós gyümölcsök és nagymamája süteményeinek világát idézi fel. A váci cukrásszal -aki egy nagy kanyarral érkezett az édességek professzionális világába - kis cukrászdájában beszélgettünk a nagymama hatásáról és a hobbiból szívszerelemmé lett süteménykészítésről is. |