Legyünk társak a jelenlétben is!
2024. szeptember 16. hétfő

Az előkészületekről, a múltról és a várható eseményekről Bánlaki Zsanett-tel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának irodavezetőjével és Ernyey Áronnal, a főegyházmegye megbízott munkatársával beszélgettünk.

– A KATTÁRS a püspöki konferencia döntése alapján az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága és valamelyik egyházmegye közös rendezvénye, amelyet 2013 óta minden évben más-más helyszínen, különböző tematikával tartanak meg. Mit jelent a KATTÁRS, és mi a logóban szereplő szimbólumok jelentése?

Bánlaki Zsanett: A KATTÁRS egy érdekes betűszó, ami utal a Katolikus Egyházra, a társadalomra s emellett a közösségi összetartozásra. Az első néhány évben ez volt a jelmondata: „Társak vagyunk!”. A logóban a kék vízcsepp a keresztséget juttatja eszünkbe: Isten gyermekei lettünk, minden forrásunk belőle fakad. A zöld a reménység színe, a hal pedig az Egyházat jelenti, amelynek tagjai vagyunk a keresztségünk által. A sárga láng a Szentlelket jelképezi, a bérmálás szentségével kapott küldetésünket, hogy életünk minden területén felelősségteljes felnőttként hirdessük az evangéliumot. A piros szív pedig a kapcsolatainkra utal. Arra, hogy
szeretet, tiszta szándék és nagylelkű önátadás nélkül semmit sem érnek a tevékenységeink.Ebben a négy motívumban az egész katolikus létünk benne van.
– Rossz idő esetére van-e B terv?

E. Á.: Igazság szerint csak a Múzeumkertbe tervezett szabadtéri eseményeket zavarhatja meg az időjárás. Amikor a pápalátogatás szervezésekor ugyanezt a kérdést feltettük a vatikáni képviselőknek, az egyikük határozottan felelte: „Jó idő lesz!” Komolyra fordítva a szót: természetesen konzultálunk a hatóságokkal, és, a veszélyhelyzetet leszámítva, rossz idő esetén is minden programot megtartunk, mindenkit szeretettel várunk.

– Hol érhető el a három nap teljes programja, illetve ha valaki segíteni szeretne a rendezvények lebonyolításban, lehet-e még csatlakozni?

E. Á.: A kattars.hu oldalt javasoljuk elsődleges tájékozódási pontként, és itt várjuk szeretettel az önkéntesek jelentkezését is. Sok segítő kézre van még szükség. A diákoknak igazolást is tudunk adni, ez az önkéntes munka beszámítható az iskolai közösségi szolgálat idejébe. A közösségi médiában is folyamatosan közzétesszük a részleteket, érdemes követni a csatornáinkat.

Egynapi személyes jelenlét sokkal többet ér, mit ezer e-mail vagy chatváltás. Ezek a személyes kapcsolódások később kibontakoznak, és mi is ezeknek szeretnénk teret adni a KATTÁRS ideje alatt. Találkozásoknak, amelyek eredményeképpen változás, fejlődés indulhat el.
Erre buzdítunk mindenkit: „Légy jelen!” Légy jelen a három nap programjain; légy jelen mindabban, amit csinálsz: a munkában, a családban, de még az online térben is, és mindig a keresztény értékrendet képviselve, ahhoz méltó módon élj, kommunikálj! Légy jelen!

Forrás:Magyar Kurír

Partnereink: