Megkezdődött a 47. Egyetemes Káptalan
2015. július 1. szerda

 

Mai nappal kezdetét vette a piarista rend 47. egyetemes káptalana, amelyet ezúttal az esztergomi Szent Adalbert Központban tartanak. A rendi tanácskozás három héten át fog zajlani.

A piarista rend történetében nem volt még példa arra, hogy az egyetemes káptalan helyszínéül ne Olaszország vagy Spanyolország szolgáljon. Az idén 47. alkalommal megrendezendő esemény házigazda szerepét a rend magyar tartománya kapta, ahol több piarista oktatási intézmény (Nagykanizsa, Kecskemét, Vác) is fennállásának 250. ill. 300. évfordulóját ünnepli. Június 30-július 21. között a rend 1300 tagjából hivatalosan 64 fő vesz részt a rendi tanácskozáson, akik 36 országból érkeztek az esztergomi Szent Adalbert Központba. Munkájukat  9 világi munkatárs segíti majd, akik a káptalan második hetében csatlakoznak a káptalanhoz.

A káptalant Labancz Zsolt, a rend magyarországi tartományfőnökének köszöntő szavai nyitották meg, melyet ünnepélyes szentmise követett az esztergomi Bazilikában. A misét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek olasz nyelven celebrálta, ami után a bíboros előadást tartott a jelenlévő piaristáknak a Szent Adalbert Központban.

A piaristák egyetemes káptalanát rendszerint hatévente hívják össze, ahol a kezdeti pár nap során az egybegyűltek áttekintik az elmúlt időszakot. Az első hét végén a káptalani tagok megválasztják a rend generálisát, majd az asszisztenseit is, akik a négy kontinens (Európa, Afrika, Ázsia, Amerika) ügyeiért felelnek majd.  A káptalani időszak utolsó harmadában megvitatják és elfogadják a rend következő hat évre szóló terveit és irányvonalait.

Pihenésképp, vasárnaponként  a közép-európai piaristasággal ismerkednek a résztvevők kirándulások keretében. Többek közt bejárják Budapest nevezetességeit is; a Parlamentben Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Rétvári Bence parlamenti államtitkár fogadja őketmajd ellátogatnak a Piarista Központba,a Mátyás templomba és a Budai Várba is.

 

A káptalan kiemelt vendégei lesznek Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, aki a káptalan tagjaival misézik július 8-án a Szent Adalbert Központ kápolnájábanjúlius 14-én pedig Joao Braz de Avis bíboros, a Szerzetesi Kongregáció prefektusa érkezik majd.

Forrás: www.piarista.hu

 

 

Partnereink: