ARS SACRA FESZTIVÁL - 2015. szeptember 19-27.
2015. június 23. kedd

 

Ars Sacra Fesztivál, 2015. Szeptember 19-27.

 A kezdetben kicsiny civil kezdeményezés mára az év egyik rendhagyó és nagyszabású hazai kulturális eseményévé nőtte ki magát a művészetek iránt érdeklődő nagyközönség számára.


Az Ars Sacra Fesztivál kilencedik éve van jelen a magyar fesztiválpalettán. A zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatásával, a művészetek nyelvén igyekszik az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságára irányítani a figyelmünket.

Rendhagyó, mert küldetése van: közösségteremtés, közös pontok keresése, a párbeszéd megindítása vallások, világnézetek között. Rendhagyó, mert a rendkívül színvonalas programokat kezdettől ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A kilenc napos programsorozat keretében a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Szent István Bazilikáig, sok-sok helyszínen több száz program várja az érdeklődőt – képző- és iparművészeti kiállítások, koncertek, színházi-, irodalmi előadások, tárlatvezetések, tematikus séták, gyerekprogramok –, amelyeket tavaly több mint 57.000-en látogattak.

Kiemelt esemény a Nyitott templomok napja, amely már hagyományosan kapcsolódik a Kulturális Örökség Napjaihoz. Idén szeptember 19-én nyílnak meg a különböző felekezetek templomai országszerte és határokon túl. 2015-ben változatos programjaikkal több mint 100 helyszínen várják a látogatókat.

Az Ars Sacra Alapítványról

Több európai nagyváros után, 2007-ben Budapesten rendezték meg a Városmissziót, amelynek sikerein felbuzdulva indult útjára a civil kezdeményezés. A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó eseménysorozat – amelyet hagyományosan a Nyitott templomok napja nyit meg –, eleinte fővárosi szintű, majd országos, ma már Kárpát-medencei szintű rendezvénnyé nőtte ki magát. A művészet majd minden területéről (15 művészeti ág), sok esetben szándékosan profán helyszíneken, több magas színvonalú kortárs képző- és iparművészeti kiállítást, komoly és könnyűzenei koncertet, színházi, irodalmi előadást, építészeti konferenciát szerveztek.
Budapest legnagyobb múzeumait sikerült bevonni az együttműködésbe, saját felajánlásaikból kamara kiállítások, hangversenyek, keresztény szellemiségű előadások, kerekasztal beszélgetések születtek az impozáns helyszíneken.
Az Ars Sacra Alapítvány évről évre támogatásokból és pályázatokból, továbbá adományokból tudja megszervezni az Ars Sacra Fesztivált. Gyakran a fellépő művészek lemondanak tiszteletdíjukról, az intézmények térítésmentes helyszíneket biztosítanak, segítve ezzel az ingyenesség fenntartását.
Míg a rendezvény második évében alig néhány vidéki város csatlakozott a kezdeményezéshez 8 000 látogatóval, addig 2011-ben 30 000-en, 2014-ben pedig már 57 000-en látogatták a fesztivált.
A szervezők tovább szándékoznak vinni ezt a kezdeményezést, hogy az európai művészeti hagyományokat a mai ember számára közkinccsé tegyék, bevonva a nagy történelmi egyházakat – katolikus, evangélikus, református, zsidó – az együttműködésbe. Mindezt azzal a meggyőződéssel, hogy a művészet mindnyájunkat megérintő egyetemessége, a benne rejlő szépség által segít csökkenteni a távolságokat és különbözőségeket, közelebb hoz minket egymáshoz, összeköti az eget a földdel.

Információ
Ars Sacra Alapítvány www.ars-sacra. hu
tel./fax: +36 1 214 0858 ars-sacra@ars-sacra.hu
Dragonits Márta kuratóriumi elnök: +36 30 986 8577

Partnereink: